środa, 2 listopada 2016

Trzy niesamowite zalety jedzenia pomidorów


Pomidor, dość powszechne warzywo (lub dla niektórych owoc ;) ) zjadane w polskich domach.
Pomidory mogą być serwowane w formie sałatki, jako dodatki do kanapek czy mięs, w formie sosów, soków czy nawet drinków (bloody mary). Na świecie występuje 25 000 odmian pomidorów i każda z tych odmian ma pozytywny wpływ na redukowanie potencjalnych zachorować na raka, choroby serca, nadciśnienie. Warzywa te mają również bardzo pozytywny wpływ na wygląd skóry, włosów oraz paznokci.



1. Pomidory a serce i układ krwionośny. 
Pomidory zawierają spore dawki potasu. Pierwiastek ten redukuje poziom cholesterolu oraz obniża ciśnienie krwi. W związku z tym poziom potasu w organizmie może być zapewniony przez jedzeniem odpowiedniej ilości pomidorów. Utrzymywanie prawidłowego poziomu potasu ma duży wpływ na uniknięcie udaru czy ataku serca.
Spożywanie surowych pomidorów dostarcza największą ilość potasu. Ilość pierwiastka w warzywie zależy od metod produkcyjnych oraz odmiany.

2. Pomidory a samopoczucie i wygląd.
Pomidory upakowane są antyoksydantami takimi jak witamina C, A czy beta karoten. Substancje te, zapobiegają uszkodzeniom komórek, wywołanym przez wolne rodniki. Zapewnienie odpowiedniej równowagi pomiędzy antyoksydantami i wolnymi rodnikami w organizmie jest kluczowe do osiągnięcie zdrowia oraz dobrego samopoczucia

3. Pomidory a zdrowe zęby i kości.
Wapń jest niezbędny do zapewnienia odpowiedniej struktury kości oraz zębów. Z wiekiem zawartość pierwiastka drastyczne spada, przez co kości stają się słabsze a zęby bardziej podatne na próchnicę. Udowodniono, że suszone pomidory zawierają największą ilość wapnia. Nie musicie już tylko pić mleka.



Tak jak widzicie nasze swojskie, zwykłe pomidory mają sporo zalet i warto po nie sięgać.
Lepszy polski pomidor z pewnego źródła niż guacamole na promocji ;).

References
www.lifehack.org 
Artur Mydlarz Web Developer

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz