wtorek, 2 maja 2017

5 zalet jedzenia Avocado - superfood


Awokado posiada wysoką wartość kaloryczną i zawartość tłuszczu (średnie awokado zawiera ok 140 kcal i 15g tłuszczu). Skąd więc awokado w zestawieniu superfood ?


1. Awokado posiada duże dawki karotenoidy.
Jest to substancja działająca jako antyoksydant , przeciwdziała chorobom oczu oraz jest prekursorem witaminy A.
Dodatkowo Awokado wspomaga wchłanianie karotenoid z innych owoców/warzych, ponieważ jest to substancja rozpuszczalna w tłuszczach. Warto rozważyć dodanie awokado do sałatki warzywnej lub owocowej.

2. Awokado wspomaga utratę tłuszczu.
Owoc awokado zawiera około 7g błonnika . Jest to całkiem spora wartość w porównaniu z pozostałymi produktami. Błonnik jest niezbędny do prawidłowej pracy układu trawiennego oraz ma pozytywny wpływ w uniknięciu wielu chorób tegoż układu . WHO zaleca spożycie błonnika na poziomie od 20 g do 40 g dziennie.



3. Awokado stabilizuje poziom cukru we krwi.
Duża zawartość jednonienasyconych kwasów tłuszczowych powoduje powolne trawienie posiłku oraz zapobiega wyrzutowi insuliny do krwiobiegu. Jest to korzystne z punktu widzenia wykorzystania składników pokarmowych z pożywienia oraz wpływa pozytywnie w prewencji dotyczącej cukrzycy.

4. Awokado stabilizuje poziom cholesterolu.
Badania wykazały dobroczynny wpływ awokado na stabilizacje poziomu cholesterolu. Składniki odżywcze awokado nie tylko obniżyły poziom LDL (potocznie złego cholesterolu) ale również przyczyniły się do podniesienia HDL (zdrowego cholesterolu).
Poziom LDL do HDL jest bardzo istotny z punktu widzenia chorób serca.



5. Awokado wspomaga pracę mózgu.
Kwas tłuszczowy omega-3 wraz dużą dawką naturalnej witaminy E wykazuje pozytywne działanie na pracę mózgu oraz zapobiega powstawaniu choroby Alzheimera .




source:
http://www.besthealthmag.ca
http://faktydlazdrowia.pl/

AM

Artur Mydlarz Web Developer

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz